Dood in advertentie zorgt voor toename verkoop

Wanneer mensen in een advertentie herinnerd worden aan de dood, gaan ze eerder over tot de aanschaf van het geadverteerde product dan mensen die niet aan de dood denken. Dit blijkt uit recent onderzoek van mijn VU collega’s Rolien Duiven en Enny Das.

In hun onderzoek lieten ze ruim 300 respondenten een fictieve advertentie zien voor een abonnement op de Volkskrant. Sommigen zagen een advertentie met daarin een subtiele verwijzing naar de dood, anderen zagen een neutrale advertentie. De advertenties voor de Volkskrant die zijn gebruikt, verschilden wat betreft het nieuws op de voorpagina. In de advertentie met de verwijzing naar de dood stond een nieuwsbericht over de begrafenis van een gesneuvelde Nederlandse militair. In de neutrale advertentie was enkel een foto te zien van de aanleg van een snelweg. Aan het einde van de vragenlijst kreeg iedereen de mogelijkheid het abonnement direct af te sluiten. Mensen die door middel van de advertentie aan de dood herinnerd werden deden dat vaker dan mensen die een neutrale advertentie zagen. Een uitgebreide beschrijving van het onderzoek is te vinden in de masterthesis van Roline Duiven. Hoe verklaar je zoiets? De onderzoekers werden geïnspireerd door de terror management theorie van de psychologen Sheldon Solomon, Jeff Greenberg en Tom Pyszczynski. Terror management theorie stelt dat mensen zich op allerlei manieren beschermen tegen de angst voor de dood. Dit doen ze bijvoorbeeld door de eigen groep belangrijker te vinden, of de eigen cultuur stevig te omarmen. Wanneer materialisme een kenmerk is van een cultuur, kun je door te consumeren je meer verbonden voelen met de eigen cultuur. Hierdoor voel je je veiliger, en krijg je meer zelfvertrouwen. Vergezocht? Klik hier voor eerder onderzoek waarin dit gevonden is. Associeer je merk dus met de dood en er is een kans dat je de verkoop ziet stijgen. Gebruik daarvoor trouwens geen doodshoofd, dat is inmiddels dood verklaard.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *