Onderzoek naar merken op Twitter

Twitter is zo jong dat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt. Daar waar dat wel gebeurt is het meestal nog niet gepubliceerd (wetenschap is traag). Wanneer er dan wel een serieus artikel verschijnt is dat (wat mij betreft) groot nieuws. En dat was vandaag het geval. Van de hand van Bernard Jansen (Penn State University) en collega’ s verscheen het artikel Twitter Power: Tweets as Electronic Word of Mouth (pdf). In het artikel worden meer dan 150.000 tweets geanalyseerd. Ga het vooral helemaal lezen, maar voor wie er geen zin/tijd in heeft een paar conclusies:

  • 19% van alle tweets noemt een merk
  • van alle merkgerelateerde tweets bevat 20% een of ander sentiment
  • van al het merkgerelateerde sentiment is 55% positief, 33% is kritisch /negatief
  • in de overige 80% merkgerelateerde tweets lijken de twitteraars informatie te zoeken of te geven met betrekking tot een merk
  • merksentiment is zeer variabel van week tot week en varieert sterk tussen sectoren
  • een handmatige analyse komt niet tot andere uitkomsten dan een computer analyse. Dit laatste gebeurde door Summize (inmiddels opgekocht door Twitter, zie http://bit.ly/3zXn4w).

 

Erg boeiend. Het onderzoek laat duidelijk zien wat het belang van bedrijven is om op zijn minst te monitoren wat er over het merk in Twitter gemeld wordt, en, beter nog, om mee te gaan praten op Twitter.

 

Jansen, B. J., Zhang, M., Sobel, L., & Chowdury, A. (2009) Twitter Power: Tweets as Electronic Word of Mouth. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 60(11), 2169-2188.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Onderzoek naar merken op Twitter

  1. Pingback: Twitter onderzoek: werkt engagement? | Dr. Peter Kerkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *