De H&M PR Crisis: 2 dagen later

Wat wordt er 2 dagen later op Twitter geschreven over H&M na de rel over het verknippen en weggooien van onverkochte kleding? Ik heb nog eens een half uurtje tweets geturft, gisteren (8 januari) gepost tussen 22.30-23.00 NL tijd (16.30-17.00 New York tijd), vrijdagmiddag tweets voor de Amerikanen dus. De resultaten:
 • in een half uur verschenen 34 tweets over H&M (tegen 49 een halve dag nadat de H&M rel begon)
 • 20 van de 34 tweets gingen over de gedumpte kleding (59%, tegen 70% eerder)
 • 15 van de 20 tweets over de gedumpte kleding verwijzen naar of reageren op het NY Times verhaal (75%, tegen eerder 55%) en zijn negatief over H&M
 • slechts 1 tweet verwijst ernaar dat H&M verklaard heeft te stoppen met het dumpen van overkochte kleding
 • 4 tweets reflecteren op het media verhaal en  de macht van sociale media
 • 14 tweets gaan over andere zaken “yo da sweater u wanted from H&M is now 20 dollar it deh pon ah wicced sail”
Alweer wat voorzichtige conclusies:
 • de aandacht voor het thema neemt enigszins af
 • de invloed van de PR van H&M neemt duidelijk af, er wordt veel minder dan voorheen verwezen naar H&M tweets of naar verklaringen van woordvoerders van H&M
 • de boosheid blijft, getuige tweets als “H&M cuts up unsold items before trashing, whilst launching sustainability campaigns. WTF oh yeah it’s all about $$”
De H&M PR lijkt serieus steken te laten vallen. Op Twitter en ook op de Facebook pagina van H&M reageren nog tal van mensen. Ook de echte fans hebben er moeite mee, getuige deze post op Facebook H&M:
H&M reageert hier niet op. Blijkbaar rekent H&M erop dat de crisis vanzelf uitdooft. Deze H&M fan zou veel hebben aan een H&M filmpje waarin op de rel wordt ingegaan op een manier die aansluit bij de doelgroep. Of aan een H&M-er die meepraat op Facebook (of Twitter) en erop wijst dat H&M met de bewuste praktijken ophoudt. Dat gebeurt allemaal niet en dat lijkt me een gemiste kans.

Terwijl ik deze blogpost zit te schrijven komt er toch nog een bericht van H&M binnen op Facebook:

Het blijft allemaal vrij formeel, de reacties van H&M. Ben benieuwd of de Hannah van hierboven (de H&M fan) hier blij van wordt.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 reacties op De H&M PR Crisis: 2 dagen later

 1. Iramila schreef:

  Hallo Dirk, je hebt gelijk dat pvsitieoe ontwikkelingen niet afgeslacht moeten worden, maar om het nu meteen als award winning innovation te bestempelen vind ik wel ver gaan.Maar ik deel je mening dat het goed is dat er aandacht is voor webcare.

 2. Serdar Dağıstan diyor ki:Bu hafta Gürsel komutanımla beraber Güzellbahçe’de 5′e yakın arsa dolaÅŸtık. ÇoÄŸu 18 düzenlemesi bekleyen, yan parseller ile ÅŸuulanmış ve problemli arsalardı. 2 tanesini beÄŸendik, komÅŸuları ile ilgili bilgi istedik. 2 arsanın fiyatları beklentime yakın ve pazarlık payı var. Konu ile ilgili geliÅŸmeleri paylaÅŸmaya devam edeceÄŸim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *