High tech holiday

Even helemaal weg. Drie weken Zuid Engeland. De iPad (wifi only) mee, vers uit de doos. In de hoop dat er op de camping in Cornwall een beetje draadloos Internet zou zijn: wifi op een klein afgeschermd plekje rond de receptie. Met als ideaalbeeld dat ik ’s ochtends naar de campingwinkel zou lopen en daar naast een stokbrood een verse digitale Volkskrant zou halen. En ’s avonds de NRC.

Toen ik de campingbaas vroeg of er wifi was gaf hij tot mijn schrik aan dat dit overal op de camping beschikbaar was. Blijf dan maar eens weg van de werkmail. Dat lukte alleen de eerste paar dagen. Na 3 dagen kon ik het niet langer laten. Na 5 dagen stond de verwijzing naar de werkmail in de bladwijzerbalk. Na een week begon ik te reageren op mails. Het hek was van de dam. Werkgerelateerde feeds werden gelezen, er werden afspraken in de agenda geplaatst, en er werd stukken meer over werk nagedacht dan de bedoeling was.

De iPad zorgde niet alleen voor werk maar ook voor kindervermaak. Tal van games werden gedownload, en niet alleen voor de kinderen: Osmos, Angry Birds, Talking Tom en Mens Erger je Niet. Verder werd het weer meerdere malen per dag gecheckt, op zoek naar sunny intervals. Er werd tussentijds een rekening betaald. Er werd gelurkt op Twitter, vooral via het mooie Flipboard.

Ook de campingbaas was actief. Op de Facebook pagina van de camping kregen we mee dat de twee campingvarkens, vaak door beide dochters bekeken en bewonderd, naar de slacht waren gebracht. In de vorm van worst lagen ze nu in het vriesvak van de campingwinkel. Aan alle campinggasten werd gevraagd om met namen te komen voor de 2 schattige biggetjes die de plaats van hun onfortuinlijke voorgangers hadden ingenomen.

Wat doen we volgend jaar? Ik las in de Economist al het bericht dat er steeds meer behoefte komt aan wifi-loze cafe’s. Daar kan ik inmiddels inkomen. Maar eens googlen of ze bestaan: vakantie-oorden met enige luxe, met een heel klein beetje Internet.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

7 reacties op High tech holiday

 1. Frank van Eijkern schreef:

  Beste Peter,

  Ik vind de beschikbaarheid van Internet tijdens de vakantie helemaal geen bezwaar maar prettig. Je kunt jezelf beheersen en om de 1 of 2 dagen een blok van 1 of 2 uur naar mails etc. kijken en dan bepalen wat je nu wel en niet wil doen. Juist wat je nu niet wil doen draagt bij aan het vakantiegevoel. Thuis moet je namelijk alles doen en meteen!

 2. Peter Kerkhof schreef:

  @frank mijn zelfbeheersing is niet feilloos…. Beperkt wifi zou mij helpen om het binnen de perken te houden. Was trouwens een heerlijke vakantie, ook met onbeperkt wifi!

 3. Jorrit Lang schreef:

  Hallo Peter,
  Herkenbaar. Ik heb die zelfbeheersing ook niet. Dus was ik eigenlijk blij dat ik mijn inlogcodes van webmail niet had meegenomen en er echt niet in kon. Dus was ik echt even van het dagelijkse gedoe af. Wel kon ik het vervolgens weer niet laten om vakliteratuur te lezen, maar dat zit tussen hobby en werk in. En tja is het eigenlijk erg als je een beetje in je hoofd met je werk bezig blijft in een vakantie?

 4. Bernard Ennis schreef:

  Hoi Peter, welkom terug. Ik weet wat je bedoelt, ik heb mijn iPhone mee op vakantie genomen (in Nederland) en het was erg moeilijk om er van af te blijven, maar op Vlieland was de ontvangst heel slecht en daarna heb ik slechts een paar keer per dag naar gekeken. Dus, ik kan me helemaal voorstellen dat met onbeperkt wifi toegang dat je gewoon doorgaat met je normaal leven – en waarom niet?

 5. alexander koene schreef:

  Herkenbaar. Maar heb geen behoefte om tijdens vakantie los te komen van het internet. Zakelijk en prive loopt bij mij allemaal lekker door elkaar heen. Verheug me er zelfs op om na een heerlijke vakantiedag even weer contact te maken met al mn echte en virtuele vrienden ver weg. Te weten wat ze meemaken en elkaar te laten weten dat we er nog zijn! Dat ‘sociale’ dat zou ik niet willen missen. Eigenlijk best fantastich om ver weg te zijn en toch steeds in contact te kunnen zijn met de mensen en ontwikkelingen die belangrijk zijn.

  Mijn iphone verdronk deze vakantie overigens tussen St Eustatius en St Kitts in Caribbean. En mijn mini laptop hield er mee op. Corrupted windows system files. Was toen een paar dagen geheel disconnected. Heb uiteindelijk mijn zoon’s ipod geleend. En voelde me weer veel beter! 😉

 6. Erik van Roekel schreef:

  Was met iPad in Luxemburg en ook voorzien van internet. Moet je zeggen was genot. Zakelijk en prive lopen wel vaker door elkaar, heb ik geheel geen moeite mee. In de vakantie ligt natuurlijk wel de focus meer op prive. Dus selectief zijn in welke mails je wel/niet beantwoord.

  En moet je zeggen dat het ook zo zijn voordelen heeft. Op werkdag 1 geen bak met mailtjes meer hoeven weg te werken en bijpraten over eea kan sneller dan ooit.

  Connected op vakantie heeft ook andere voordelen. Toeristische info over de omgeving is 24 uur per dag binnen bereik, direct foto’s delen met thuisfront is ook geen op probleem. Maar ja het vergt wel wat discipline 😉

 7. Peter Kerkhof schreef:

  Leuke reacties, is wel een online poll (of zelfs een volwaardig onderzoek) waardig. Bij mij lopen prive en werk buiten de vakantie volledig door elkaar. In mijn vakantie probeer ik dat meer te scheiden, maar dat gaat met moeite. Zelfbeheersing is de sleutel, dat zie ik in de reacties hierboven. Ik zie dat ook in mijn eigen onderzoek: we hebben onderzoek lopen onder getrouwde stellen en zien daar dat huwelijksgeluk te lijden heeft onder onbeheerst (compulsief) Internetgebruik, maar niet per se onder frequent Internetgebruik. Compulsief Internetgebruik hangt duidelijk samen met zelfbeheersing als persoonlijkheidstrek. Wanneer zelfbeheersing niet je sterkste kant is helpt het wanneer de omstandigheden je een duwtje in de rug geven. Dat je even naar de receptie moet lopen om je mail en de krant binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *