Sociale media in een sociale faculteit

De Nederlandse universiteiten zijn maar bescheiden aanwezig in sociale media. A-Social werd het genoemd in het whitepaper van Clipit (hier op te vragen). In twee maanden tijd (juni/augustus 2010) werd de gemiddelde Nederlandse universiteit 3389 keer genoemd. Uitschieters naar boven waren de beide Amsterdamse universiteiten (6 a 7 duizend berichten), hekkensluiter waren de Open Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven, met duizend berichten.

Gemiddeld 1700 berichten per maand is veel hoger dan de reisbranche (75 berichten per maand) maar veel minder dan de supermarktbranche (tienduizenden berichten per maand). Maar het kan meer, dat klopt. Toch is er bubbling under meer activiteit dan je zou denken. Binnen mijn eigen faculteit Sociale Wetenschappen (FSW, > 3000 studenten, ca. 250 medewerkers) kwam na ik een snelle inventarisatie tot het volgende overzicht (onvolledig, in willekeurige volgorde, rijp en groen door elkaar):

Zo gaat dat in een grote sociale faculteit, en zo gaat dat met sociale media. Licht chaotisch, een geringe regie, maar er gebeurt van alles. Wat betreft Communicatiewetenschap: dat mag best wel wat meer, zeker vanuit de afdeling. Onder studenten hebben we al een aantal zeer actieve bloggers /twitteraars, zoals @marjolein, en @BartSchuijt. Bij deze roep ik studenten op om eens langs te komen om te kijken hoe we een kei van een weblog kunnen neerzetten.

Dit bericht is geplaatst in Communicatiewetenschap, Hoger onderwijs, Social media. Bookmark de permalink.

2 reacties op Sociale media in een sociale faculteit

  1. Frank de Bakker schreef:

    Leuk overzicht! Naast de websites zijn diverse collega’s ook op social media sites als http://linkedin.com of http://www.facebook.com te vinden en worden een enkele keer ook wel een social media omgeving gebruikt voor contacten tussen afstudeerders die in verschillende organisaties en/of landen aan een project werken.

  2. Stephan ten Kate schreef:

    Ik merk dat bij ‘mijn’ VU afdeling (Knowledge Information Networks) er toch een stuk minder activiteit is. Zowel vanuit de onderzoeksgroep, als vanuit de studenten. Hoe het zich gaat ontwikkelen? Time will tell!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *