Social media en customer media

Op 20 september was de boekpresentatie van Droom of Nachtmerrie: de ROI van customer media. Als kersverse bijzonder hoogleraar Customer Media en als schrijver van een hoofdstuk in het boek verzorgde ik daar een presentatie over social media en customer media. Zie hieronder. Maar eerst wat uitleg. Ik merk dat niet iedereen die ik (meestal over social media) spreek meteen weet wat ik bedoel met customer media. Als ik Allerhande noem gaat er meestal wel een belletje rinkelen. En wanneer ik de term content marketing laat vallen voelt het al een stuk meer vertrouwd.

Customer media zijn omvangrijk (meer dan 11.000 titels in Nederland) en kennen inmiddels tal van cases die laten zien hoe effectief ze kunnen zijn. Zo eet de helft van alle Nederlanders met kerst iets dat door Allerhande geïnspireerd is. De gemiddelde leestijd van sponsored magazines bedraagt 25 minuten volgens de Millward Brown studie (PDF) van de Britse branchevereniging APA. Vrijwillig, niet als gedwongen onderbreking van een aangename bezigheid. Denk ook eens aan allerlei vormen van branded content op TV, zoals Een dubbeltje op zijn kant in bedrijf (Achmea/RTL4, dank @AartLensink!). En lees vooral de oratie (ook PDF) van mijn voorganger Edith Smit.

Customer media veranderen in hoog tempo. Print blijft vaak de basis maar wordt online aangevuld met communities, iPad magazines, apps, clickable PDFs, en nog veel meer moois. Voor de komende vier jaar zijn customer media voor een dag per week mijn onderzoeksterrein. Met aandacht voor de bladen en hun effecten, met aandacht voor online versies, en met aandacht voor het samenspel van social media en customer media. Een goed gevulde en spannende onderzoeksportefeuille.

In mijn presentatie hieronder een eerste gedachtenoefening over social media en customer media. Met een uitgebreid intro over de spannende en leerzame case van T-Mobile webcare van de afgelopen week.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Social media en customer media

  1. Interessant Peter! kan je ook eens verduidelijken wat je precies bedoelt met een 25 min medium?

    Groeten!

  2. Peter Kerkhof schreef:

    @michael Dat is de gemiddelde leestijd voor customer magazines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *