Wat is content marketing?

Via Moodfactory kwam ik bij dit filmpje terecht dat helder uitlegt wat content marketing is. Kijk ook eens hier voor informatie over content marketing.

Wat is Content Marketing? from Moodfactory on Vimeo.

Dit bericht is geplaatst in Content Marketing, Customer Media met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Wat is content marketing?

 1. Wim Rampen schreef:

  Hallo Peter,

  Als je “content” vervangt door “direct” of “digital” dan zou dat in dit filmpje ook niet misstaan.. Waarmee ik wil zeggen dat definities er, naar mij bescheiden mening, weinig toe doen.

  Ook in het concept van dit filmpje blijven termen als “bereiken”, “branded” en “bekendheid” centraal staan. Ik zie niet in hoe dit nu zo “anders” is dan “interruptie marketing”, terwijl het in de tijd van Customer engagement of liever Customer value denken, juist niet moet gaan om wat relevant is voor het bedrijf, maar voor de klant.

  Het gaat er dan niet zozeer om klanten te bereiken, maar bereikbaar te zijn voor klanten, op het moment dat zij het nodig hebben en met relevante content. Waarbij content mijns inziens verder strekt dan een mooie boodschap en aantrekkelijke verpakking. Content is de combinatie van kennis, informatie, processen en tools die de klant in staat stel optimaal waarde te creeren, conform haar definitie daarvan, niet die van het bedrijf.

  Denken in termen van “waarde vanuit het perspectief van de klant” blijkt, ondanks alle buzz rondom “paradigm shifts” en “customer control” nog altijd een brug te ver voor veel (traditionele) marketeers. Ik hoop dat ze minder lang nodig hebben om de brug over te komen dan de “lange winter”. We hebben het nodig.

  Ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt.

  Groet,

  Wim

 2. Peter Kerkhof schreef:

  Dag Wim

  Ik denk dat jouw ideeën in dit mooie filmpje goed zijn in te passen. Of niet, er is niet goed te zien in dit filmpje hoe snel en hoe ver je wilt gaan. Revolutie of evolutie? Beide kun je inpassen in hoe een en ander hier geformuleerd wordt.

  Los van dit filmpje: je vraag is interessant, en gaat denk ik over de vraag hoe diep geworteld een nieuw soort denken / gerichtheid aanwezig moet zijn voordat je actief wilt worden binnen social media. Er zijn voorbeelden te over van bedrijven die al wel social media inzetten maar overduidelijk niet een bedrijfsfilosofie hanteren die daarbij past. Zie Nestle/Greenpeace als meest spectaculaire voorbeeld.

  Maar soms volgt de houding het gedrag in plaats van andersom, zo is te zien binnen psychologisch onderzoek. Je kunt beginnen met een bescheiden optreden binnen social media en daar langzaam maar zeker van leren. Dus niet eerst een paradigm shift, maar beginnen met ervaringen op te doen en daar langzaam maar zeker een bedrijfsfilosofie rondom opbouwen. Met horten en stoten waarschijnlijk.

  Het is ook wel veelgevraagd dat het roer radicaal om gaat voordat je je gaat bewegen in social media. Doordacht experimenteren, leren, een blauw oog oplopen, weer eens goed naar jezelf kijken, en verder gaan. Is dat niet realistischer? Het moodfactory filmpje helpt om daarmee te beginnen, zonder neem ik aan de pretentie te hebben dat alles in een keer verandert.

  Hoe verander je een bedrijf van in zichzelf gekeerd naar serieus klantgericht? Kleine stappen helpen, maar misschien vind jij dat te langzaam?

 3. Wim Rampen schreef:

  Hallo Peter,

  Dank voor je reactie 🙂

  Ik geloof zelf meer de evolutie dan revolutie. De discussie over klantgerichtheid is echter allesbehalve nieuw.

  De afgelopen 20 jaar zijn we meer bezig geweest met ons richten op aandeelhouderswaarde en werd klantwaarde uitgelegd als waarde van de klant voor een bedrijf, niet als waarde van het bedrijf voor een klant. Als een gevolg hiervan voltrekt zich inmiddels een evolutie in het denken en acteren van de klant die sneller gaat dan de evolutie bij bedrijven. Vanaf de jaren ’90 riepen we “de klant wordt mondiger”. Inmiddels weten we dat deze mondig is. In 1999 verscheen The Cluetrain Manifesto. Een manifest van klanten. Wat mij betreft een kantelpunt en een duidelijk signaal voor bedrijven (ruim 10 jaar geleden dus).

  In 2004 komen Vargo en Lush met een nieuwe “marketing logica”: Service Dominant Logic. Een logica die waarde-creatie ziet als iets wat de klant actief doet, niet een bedrijf (alleen). Een logica ook die de waarde voor de klant centraal stelt en dus stelt dat we (marketing) ons moeten richten op het helpen van de klant om waarde te creeren. Ook dit is dus alweer 6 jaar geleden, maar bouwt voort op jaren van moderne marketing-theorien van daarvoor.

  Inmiddels is er veel gebeurd. Typische inside-out markten als muziekuitgeverijen zijn op sterven na dood. Ook traditionele uitgeverijen hebben het moeilijk en zoeken het in schaalgrootte, in plaats van onderscheidend vermogen. Supermarkten, maar ook Telco’s, Energiebedrijven en ISP’s zijn in constante staat van oorlog, waarbij prijs blijkbaar het enige onderscheidende vermogen is. Dit alles is al meer dan 10 jaar aan de gang. Apple, Google en Amazon transformeerden ondertussen hele industrien omdat zij wel begrijpen waar klanten behoefte aan hebben.. Kijk ook naar Nederlandse bedrijven als Akzo Nobel, DSM en Nutreco. Bedrijven die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden omdat klant (en markt)behoeften aan het veranderen zijn. Zij, en vele anderen, lopen voor in de evolutie. Dit zijn de bedrijven die inderdaad misschien al tien jaar hiermee bezig zijn (evolutie). Maar wat betekent dat voor een bedrijf dat nu nog niet is begonnen? En wie zijn er drie/vier jaar geleden begonnen? Zie je ze aankomen?

  Kortom: denken in termen van waarde voor de klant, daar kun je maar beter vandaag mee beginnen. Doe je het niet, dan ziet jouw toekomst er over 10 jaar wellicht een stuk minder florissant uit..

  Alas, een heel relaas wat weinig meer van doen heeft met content-marketing.

  Je hebt gelijk, het filmpje is weinig concreet. Maar legt het content marketing dan wel zo helder uit?

  Groet,

  Wim

 4. Peter Kerkhof schreef:

  Toch vind ik het een helder filmpje, en ook mooi uitgevoerd. Maar het is natuurlijk niet het hele verhaal, daar heb je gelijk in. Ben het ook met je eens dat evolutie niet zou moeten betekenen dat je plant om over een jaar of 20 de klant centraal te hebben.

 5. Pingback: PR & Content Marketing voor ICT Bedrijven | KINXX PR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *