Wetenschappelijke artikelen over social media: de oogst van een week

Ik krijg iedere week mijn RSS feeds binnen over wat er binnen ISI Web of Science (een grote database met wetenschappelijke artikelen) wordt gepubliceerd over social media (zoektermen: facebook or “social media” or twitter). Iedere week worden het meer artikelen, valt me op. Deze artikelen dringen vaak maar mondjesmaat door tot de “echte wereld”, terwijl er toch veel boeiends tussen zit.

Om een indruk te geven de oogst van deze week. Ik kreeg vandaag 10 nieuwe titels binnen: 2 die technisch van aard zijn, maar liefst 5 die gaan over social media en leren, en 3 over het gebruik van social network sites (samenhang met persoonlijkheid, verschillen in zelfpresentatie en een naar het lijkt boeiend paper over hoe er binnen social network sites bericht wordt over drugsgebruik).

De titels van deze week:

Social Learning Networks: Build Mobile Learning Networks Based on Collaborative Services. Author Full Names: Huang, Jeff J. S.; Yang, Stephen J. H.; Huang, Yueh-Min; Hsiao, Indy Y. T. EDUCATIONAL TECHNOLOGY & SOCIETY 13 (3): 78-92 JUL 2010
Facebook and academic performance. Author Full Names: Kirschner, Paul A.; Karpinski, Aryn C. COMPUTERS IN HUMAN BEHAVIOR 26 (6): 1237-1245 NOV 2010
Social network use and personality. Author Full Names: Amichai-Hamburger, Yair; Vinitzky, Gideon. COMPUTERS IN HUMAN BEHAVIOR 26 (6): 1289-1295 NOV 2010
MySpace is your space? Examining self-presentation of MySpace users. Author Full Names: Boyle, Kris; Johnson, Thomas J. COMPUTERS IN HUMAN BEHAVIOR 26 (6): 1392-1399 NOV 2010
Image and video disclosure of substance use on social media websites. Author Full Names: Morgan, Elizabeth M.; Snelson, Chareen; Elison-Bowers, Patt. COMPUTERS IN HUMAN BEHAVIOR 26 (6): 1405-1411 NOV 2010
Individual and team annotation effects on students’ reading comprehension, critical thinking, and meta-cognitive skills. Author Full Names: Johnson, Tristan E.; Archibald, Thomas N.; Tenenbaum, Gershon. COMPUTERS IN HUMAN BEHAVIOR 26 (6): 1496-1507 NOV 2010.
Can learning be virtually boosted? An investigation of online social networking impacts. Author Full Names: Yu, Angela Yan; Tian, Stella Wen; Vogel, Douglas; Kwok, Ron Chi-Wai. COMPUTERS & EDUCATION 55 (4): 1494-1503 DEC 2010.
A five-year study of on-campus Internet use by undergraduate biomedical students. Author Full Names: Judd, Terry; Kennedy, Gregor. COMPUTERS & EDUCATION 55 (4): 1564-1571 DEC 2010.
Modeling Flickr Communities Through Probabilistic Topic-Based Analysis. Author Full Names: Negoescu, Radu-Andrei; Gatica-Perez, Daniel. IEEE TRANSACTIONS ON MULTIMEDIA 12 (5): 399-416 AUG 2010
On the Annotation of Web Videos by Efficient Near-Duplicate Search. Author Full Names: Zhao, Wan-Lei; Wu, Xiao; Ngo, Chong-Wah. IEEE TRANSACTIONS ON MULTIMEDIA 12 (5): 448-461 AUG 2010
Dit bericht is geplaatst in Communicatiewetenschap, Hoger onderwijs, Social media met de tags , . Bookmark de permalink.

21 reacties op Wetenschappelijke artikelen over social media: de oogst van een week

 1. Joery Bruijntjes schreef:

  Interessant materiaal inderdaad. Praktisch punt is wel dat veel van dit soort papers ook niet gedownload kunnen worden buiten een universiteitsnetwerk. En als dat wel kan vaak tegen een flink tarief. Wat tot daar aan toe is als je de waarde van een paper kunt inschatten maar dat is helaas vaak niet het geval.

 2. @Joery Bruijntjes goed punt! Ik zag de tweet en ik dacht meteen wat interessant. Ik doe zelf een onderzoek naar de toekomst van het Internet; the Internet of things. Is het niet mogelijk om artikelen in PDF online te zetten? Zo creeer je wel meer verkeer.

 3. Peter Kerkhof schreef:

  Heel goed punt inderdaad. Maar de PDFs online zetten gaat helaas niet, ik zou meteen de uitgevers op mijn dak krijgen…. Er is trouwens veel discussie over het publiceren in open access tijdschriften. Maar tot we dat allemaal doen zit het achter slot en grendel. Als je trouwens de titel van een paper googled heb je nog een gerede kans dat je het paper ergens vrij toegankelijk vindt (bv. op de website van de auteur).

 4. Wim Rampen schreef:

  Als je een soortgelijke query opzet in google scholar (http://scholar.google.com) heb je een grote kans links te krijgen naar PDF’s die je wel kunt downloaden.

  In mijn ervaring werkt het ook goed om te zoeken naar de auteurs op twitter of facebook en ze daar te benaderen of ze het onderzoek met je willen delen. In veel gevallen gaan ze hier gewoon op in.

  Goede tip Peter!

  groet,

  Wim

 5. Niels Mat schreef:

  Interessante artikelen! Ik ben momenteel bezig met het zoeken naar een geschikt afstudeeronderwerp. Vanuit mijn Master Organisation Studies aan de Universiteit van Tilburg ben ik geïnteresseerd in organisatie verandering en learning. Daarbij lijkt het mij interessant om te kijken naar de rol van sociale media hierin.

  Mijn vraag aan jullie welke vorm van onderzoek hierbij het meest gebruikelijk is? Mijn voorkeur gaat uit naar een kwalitatief onderzoek, maar aangezien de interactie zich op het internet afspeelt is de manier van dataverzameling waarschijnlijk dus ook anders. Zijn hier modellen of ‘best practice’ voor?

  Alvast vriendelijk bedankt voor het beantwoorden!

  Mvg,

  Niels

 6. Peter Kerkhof schreef:

  Dag Niels

  sorry voor de late reactie. Voorkeuren voor een manier van onderzoek doen hangen sterk af van de discipline waarin je je bevindt, en zelfs daarbinnen kunnen de voorkeuren sterk uiteenlopen. Bij Communicatiewetenschap aan de VU verrichten we iha kwantitatief onderzoek, en vaak ook experimenteel. Dat laatst ligt minder voor de hand bij onderzoek binnen organisaties. Wij zouden daar waarschijnlijk survey onderzoek doen, of een analyse van berichten die mensen elkaar sturen (bv. email berichten). Maar kwalitatief onderzoek is natuurlijk ook goed mogelijk.

 7. Mischa Coster schreef:

  @Peter: Hoi Peter, had je net ook al een tweet gestuurd maar zie dit artikel nu pas. Wordt er voor zover je weet (zonder informatie te geven waardoor je ‘uitgevers op je dak krijgt’ 🙂 ook al onderzoek gedaan naar gedragsbeinvloeding via social media? Ik ben hier zelf erg mee bezig maar zou graag wat theoretische en wetenschappelijke onderbouwing hebben. Heb zelf overwogen om als het er nog niet is zelf op het onderwerp te gaan promoveren maar dat is een ander verhaal 🙂

  Alvast dank voor je antwoord,

  Mischa

  @Wim: Goede tip!

 8. Peter Kerkhof schreef:

  @Mischa

  Een wat laat antwoord. Het zijn de drukste weken van het jaar (die vallen meestal in november). Erg boeiend, jouw stuk over Caldini. Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan dat je zou direct zou kunnen linken aan Cialdini en social media. Onderzoek naar gedragsverandering en social media is er sowieso weinig, wel al behoorlijk wat over attitudeverandering, vooral op het gebied van online product reviews. Daar zie je wel onderzoek dat goed te linken is aan het werk van Cialdini.

  Ik heb pas geleden een masterthesis gezien waarin het effect van similarity werd onderzocht: lijkt de schrijver van een review op je of niet. Dat had in dat onderzoek geen effect. Tegelijk denk ik wel dat mensen elkaar gaan volgen vanwege overeenkomsten in interesses. Maar bij een online product review had het in dit onderzoek (dat trouwens genomineerd is voor de customer media scriptie award, het is een erg goede scriptie, zie http://bit.ly/dNcuXW) geen effect. Dat kan ermee te maken hebben dat het punt van overeenkomst in dat onderzoek vooral demografisch was, en niet zo relevant voor waar de review over ging.

  Bij de andere beïnvloedingsprincipes zie ik meteen hoe dit te maken kan hebben met social media. Interessant is autoriteit. Ik ken onderzoek waarin dat een boomerang effect heeft, we willen juist iets aannemen van mensen die op ons lijken. Autoriteiten worden gewantrouwd, mensen gaan er zo lijkt het vanuit dat er eigenbelang is in de mening die ze verkondigen.

  Ik heb wel eens de indruk dat liking in social media je permissie geeft om iets te doen waar mensen eigenlijk niet van houden in sociale media, bv. spullen marketen. Een voorbeeld is @slijterijmeisje, die vaak erg persoonlijk is, veel in gesprek is (ook reciprocity) en daardoor het recht heeft om haar zeewierjenever te promoten.

  Kortom: erg boeiend, en een erg boeiende manier om naar beinvloeding binnen social media te kijken. En ja, je kunt hier ook op promoveren. Lijkt me sowieso leuk om een keer hierover door te praten.

  groet
  Peter

 9. Mischa Coster schreef:

  @Peter: Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Frappant resultaat van dat onderzoek! Jammer dat de scriptie er zelf niet bij staat…. Liking heeft ook erg te maken met of je persoonlijke details meegeeft. In online wereld is het helaas zo dat je minder goed kan ‘targetten’ op je doelgroep. Met andere woorden, ik moet proberen de grootste gemeenschappelijk deler van mijn lezers te vinden en daar in mijn prive aansluiting bij zoeken en dat communiceren.

  Zoals Cialdini zelf zei tijdens het gesprek dat ik met hem had: Je moet zoeken naar de aanwezigheid van de principes, een ‘detective of influence’ zijn. En als je het gevonden hebt, benoemen en communiceren. Ben benieuwd hoe dat in dit betreffende onderzoek is verlopen.

  Je opmerking over autoriteit kan ik inkomen. Dit heeft natuurlijk te maken met de mate waarin iemand echt inhoudelijk waarde toevoegt. Overigens zie je in de praktijk dat een combinatie van de principes altijd het beste werkt. In jouw voorbeeld zou je dan inzetten op autoriteit maar ook liking ‘uitlokken’, door bijvoorbeeld wat persoonlijk informatie over jezelf te geven of een klein foutje te maken bij je presentatie (human error over een niet-inhoudelijk iets, bijvoorbeeld glas omgooien). Volgens mij is er onderzoek naar gedaan dat dit de ‘liking’ factor bevordert doordat de autoriteit dan meer als ‘menselijk’ gezien wordt en dit weer de sympathische factor verhoogt.

  Jouw eigen voorbeeld van Petra (@slijterijmeisje) is een goede van hoe verschillende principes elkaar kunnen versterken of de baan vrij kunnen maken 🙂

 10. Peter Kerkhof schreef:

  @mischa Ken je de rappende huisarts? Zie hier, http://bit.ly/fycw4g. Die laat de mens achter de autoriteit zien, dat zou wantrouwen kunnen doen afnemen, liking bevorderen. In mijn eigen webcare-onderzoek werkt het ook om de mensen binnen een bedrijf meer naar voren te schuiven om wantrouwen weg te nemen.

 11. Compressor types schreef:

  But it is not a topic that lies within the scope
  of this article. It is thought to benefit the development of the industry
  and also the associated industries. The construction of these induction motors is very robust which
  makes them perfectly suitable for operating in any rough conditions.

 12. Mahesh schreef:

  Yeah but my autos are gonna SUCK! I’m going to be late to the game, and there will be a bunch of ppl already there. I prlabbloy wont even get 2 autos.VA:F [1.9.8_1114]please wait…VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

 13. , “….the excellent information you located does not seem to have the text of the original Bill that caused all this commotion,” in the previous comment, I meant the original verbiage of THIS years Bill. Not the original 2005 legislation that brought this criminal code statute into being.RE: The Removal of Public & Semi-Public Areas ExclusionsAgain, I find this proposal ‘odd’, as I’ve stated (above).Regards,Chuck(le)

 14. car insurance schreef:

  Blackberry on a vacation! I left my cell at home. I admit I did take my laptop though and did some writing, but not intense, just jotted down ideas and sent emails.Steve

 15. here schreef:

  Hello everyone, it’s my first pay a quick visit
  at this web page, and piece of writing is truly fruitful in favor of me, keep up posting such
  posts.

 16. here schreef:

  Magnificent goods from you, man. I have consider your stuff previous to and
  you are just extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you’re
  stating and the way through which you assert it. You make it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.

  I can not wait to read far more from you.
  That is actually a wonderful site.

 17. In addition, there is the world-famous Bronx Zoo, the American Museum of Natural
  History, the New York Botanical Garden, as well
  as the breath-taking New York Aquarium. Lots which might be situated following the row or that are situated
  alone would be the ideal. A dinner table with wings works great in apartments, particularly if you like to have company over.

 18. That 20% loan was a variable rate mortgage that’s incrementally
  to increase over 5 years then a balloon ended up
  being sit waiting in the end. For people who already have replies for the said questions then you certainly possibly have an excellent broker with you.
  Today, Noida, one of many prestigious city in UP is really a favorite hot spot to real
  estate.

 19. They’re normally combined with a dark exterior siding plus a lighter trim, but can will include
  a lighter base shade using a darker trim. Seeking the assistance and advice from
  the well experienced contractor or interior designer on the best
  paint colors to make use of at your residence might be rewarding.
  Many roofing materials have a very warranty from your manufacturer,
  thus you must it is important to find the ones that do.

 20. Also searching through foreclosures, auctions, and homes which might be
  preparing to get into foreclosure being a great way to obtain bargains.
  The police can provide you with every one of the
  information regarding crime rates. Till many years back, before
  tourism and real estate Praia do Forte took a huge leap, it was a traditional fishing
  village.

 21. Saba Church (where the saint himself is buried), and ladies are welcomed with the Women’s
  Tower. While choosing a real estate agent to get results for you,
  go for the main one you can feel comfortable with.
  You should help it become your organization to learn which one your land is best suited for.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *