Nestlé en Greenpeace revisited

Deze week nam ik deel aan een paneldiscussie van EACD (European Associaton of Communication Directors). De discussie ging over marketing vs. PR in een tijd van social media. De vraag was of het nieuwe medialandschap ervoor zorgt dat beide disciplines nader tot elkaar komen. Of dat ze elkaar juist meer in de haren gaan zitten omdat beide partijen zich het budget en de bevoegdheden voor social media willen toe-eigenen.

Naast mij zat Rudolf Ramsauer, Senior Vice President en Corporate Communications Director bij Nestlé. Ik had de indruk dat iedereen in de zaal vooral van hem iets wilde weten. Hoe zat dat nu eigenlijk met Greenpeace? Wat had Nestlé geleerd? Ramsauer was enthousiast over de mogelijkheden van social media, en dan vooral voor marketing. Maar hij leek niet erg onder de indruk van de gevaren van social media. Dat is verrassend voor iemand met zo’n belangrijke communicatiefunctie binnen het bedrijf waaraan we die spectaculaire case te danken hebben.

Ramsauer vertelde dat er binnen Nestlé een speciale social media unit komt die verantwoording gaat afleggen aan de verantwoordelijken van zowel marketing als corporate communications. Dat laat zien dat Nestlé sociale media serieus neemt. Maar verder was zijn indruk dat de Greenpeace case gedurende een paar dagen misging, en dat Nestlé daarna een antwoord had op deze zaak. Over dat antwoord toonde hij zich behoorlijk tevreden. Hij noemde ook het vluchtige karakter van social media. Easy come, easy go. Met de bedrijfsresultaten heeft het allemaal weinig te maken.

Het snelle antwoord van Nestlé is mij in die tijd niet opgevallen. Pas enkele maanden later kwam er een reactie die naar mijn indruk de discussie deed kantelen. Nestlé zou niet langer foute palmolie afnemen. De Facebook community van Nestlé was al die tijd een verzamelplaats van activisten, en is dat nog steeds. Het is daar niet gezellig, en het lijkt onmogelijk voor Nestlé om over wat dan ook te beginnen zonder dat iemand reageert met verwijzingen naar orang oetangs of het weg-marketen van borstvoeding door Nestlé babyvoeding. Nu is Nestlé natuurlijk wat gewend als het gaat om kritiek. Maar ik kan me niet voorstellen dat men daar binnen Nestlé gelukkig mee is.

Dit bericht is geplaatst in Crisismanagement, PR 2.0, Social media met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Nestlé en Greenpeace revisited

  1. Frank de Bakker schreef:

    Ze (i.e. Greenpeace) hebben zelfs een viral award gewonnen: http://ow.ly/3dt13

  2. Jammer inderdaad dat Nestlé op de EACD panneldiscussie niet iets uitvoeriger ingegaan is op de Greenpeace issue. Ieddereen weet ervan en het heeft ongetwijfeld de reputatie van het bedrijf geen goed gedaan. Het was interessant geweest hierover iets meer te weten om ervan te leren.

  3. Pingback: Takeaways from the EACD Panel Discussion | Véronique Schyns PR Strategy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *