Scriptieprijs voor VU onderzoek naar online reviews

Student Communicatiewetenschap Jacintha de Graaf heeft de Customer Media Scriptie Award gewonnen met haar scriptie over online consumentenreviews. Hoe feitelijker de review, hoe meer impact, zo bleek uit de scriptie die is begeleid door mijn VU collega Ivar Vermeulen. Erg mooi experimenteel onderzoek, met zeer verfijnde metingen van de impact van online reviews.

Op Nieuwsbank verscheen het onderstaande bericht, dat het onderzoek goed samenvat.

Online reviewers moeten bij de feiten blijven

Scriptieprijs voor studente communicatiewetenschap

Jacintha de Graaf, studente communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit heeft de Customer Media Scriptie Award 2010 gewonnen. Zij kreeg de prijs voor haar scriptie: ‘Stick to the facts. The impact of online reviews on consumer choice’.

De Graaf deed een experiment waarbij de proefpersonen een positieve of negatieve online review van een videocamera met een informatieve dan wel gevoelsmatige inhoud voorgelegd kregen. Gevoelsmatige inhoud heeft bijvoorbeeld te maken met het uiterlijk van een product of de hipheid ervan. Daarnaast kreeg de helft van hen een review van iemand te zien die wat leeftijd, opleiding en woonplaats betreft sterk overeenkwam met de proefpersoon zelf, terwijl de andere helft een review kreeg van een sterk niet-gelijkend iemand.

De Graaf: “Logischerwijs hadden positieve reviews een positiever effect op het productoordeel van de proefpersonen. Maar opvallender was dat dit effect versterkt werd als de reviews een informatieve inhoud hadden. Positieve reviews met een gevoelsmatige inhoud hadden namelijk heel weinig effect.” Reviews geschreven door sterk gelijkende personen bleken bovendien een grotere invloed te hebben op het oordeel van de proefpersonen.

Aan de Vrije Universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van online reviews. De resultaten van De Graaf helpen begrijpen waarom sommige online reviews een veel grotere economische impact hebben dan andere.

Jacintha de Graaf ontving de Customer Media Scriptie Award ter waarde van € 1500,– volgens de jury omdat ze een kwalitatief hoogstaand onderzoek had gecombineerd met een duidelijk relevant onderwerp voor het veld van de customer media.

Dit bericht is geplaatst in Communicatiewetenschap, Customer Media, Online reviews, Webcare met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Scriptieprijs voor VU onderzoek naar online reviews

 1. Mischa Coster schreef:

  Leuk onderzoek! Ik herken de principes van Autoriteit (kan je bewerkstelligen door facts & figures te communiceren) en Sympathie (in de vorm van gelijksoortigheid). Dus als je een restaurant hebt waar je wil dat politici gaan eten: laat een paar politici die er al komen een review schrijven waarin je ze verzoekt ‘objectief’ te blijven (dit lokt fact & figure gedrag uit, minimaliseert de subjectieve component). En communiceer deze reviews vervolgens via relevante online- en offline kanalen.

 2. Bram Koster schreef:

  Interessant onderzoek. Is het ook ergens te lezen? Ik heb flink gezocht, maar kan het nergens vinden…

 3. Ruud Campsteijn schreef:

  @Bram Koster: ik wil ook graag het volledige onderzoek lezen, ben benieuwd of het nog ergens online komt.

 4. Peter Kerkhof schreef:

  @ruud @bram Ik ga even informeren, dacht dat de winnende scriptie online zou komen te staan.

 5. Annelotte schreef:

  Ik zou deze scriptie ook graag lezen! Staat hij inmiddels al ergens online?

 6. Rik Heij schreef:

  Ik ben ook erg benieuwd naar het complete onderzoek, is er al meer bekend zo vlak voor de feestdagen?

 7. Kasia schreef:

  Super leuk filmpje, Wilma. Gelaatskunde: een geedgwile term! Ik heb een lange nek = lui. Oeps Hoewel gelaatskunde dan nu een pseudowetenschap is, beoordelen veel mensen elkaar nog steeds op “de eerst indruk”. En die is volgens mij altijd aan huidige maatschappelijk normen verbonden. Hoewel ik het het mooiste vind als ik mijn indruk van iemand achteraf moet bijstellen. En eigenlijk is dat altijd het geval. Wat je van iemand ziet, is afhankelijk van context, bui, en waar je naar kijkt natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *