Weekoogst sociale media onderzoek: Krijg je astma door Facebook?

In de weekoogst aan wetenschappelijke artikelen over sociale media zat een stuk in het vooraanstaande  medische tijdschrift The Lancet. Het tijdschrift plaatste een brief van een vijftal Italiaanse artsen over een patiënt die bij hen in behandeling was voor astma. De vriendin van de patiënt had de relatie verbroken en hem ontvriend op Facebook. Via een undercover nickname lukte het de patiënt om weer Facebook vriend te worden. Dat had hij beter niet kunnen doen: steeds wanneer hij de profielfoto zag speelden de astmaklachten op.  De auteurs concluderen dat sociale media een bron van stress kunnen zijn die kan bijdragen aan astmatische klachten: “This case indicates that Facebook, and social networks in general, could be a new source of psychological stress, representing a triggering factor for exacerbations in depressed asthmatic individuals (p. 1740).”

Het verslag van de artsen doet denken aan eerder onderzoek over jaloezie op Facebook. In dat onderzoek bleek dat jaloezie in relaties samenhangt met het bekijken van het online profiel van de partner op Facebook en het bijhouden van nieuwe contacten van de partner. De vraag is natuurlijk wat er eerst komt: jaloezie of het bekijken van Facebook. Die vraag lijkt me een mooi onderzoek waard.

Sociale media zijn een verlengstuk van het leven dat we offline leiden, zo maken deze cases duidelijk. De patiënt in kwestie had waarschijnlijk ook een astma aanval gekregen wanneer hij zijn ex-vriendin in de supermarkt had zien lopen. Sociale media maken het wel mogelijk om niet meer afhankelijk te zijn van dergelijk toeval. We kunnen elkaar blijven volgen, al dan niet met een undercover nickname. Vaak is dat leuk en handig, zoals met verre vrienden of ex-klasgenoten. Soms is dat pijnlijk en vormt wat we op sociale media tegen komen een bron van stress. Op dat moment kun je jezelf beter ontvrienden.

D’Amato, G., Liccardi, G., Cecchi, L., Pellegrino, F., & D’Amato, M. (2010). Facebook: a new trigger for asthma? [Letter]. Lancet, 376(9754), 1740-1740.

Dit bericht is geplaatst in Facebook, Onderzoek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *