Waarom daalt de verkoop van iPad tijdschriften?

Door uitgevers wordt de iPad gezien als het medium waardoor tijdschriften en kranten eindelijk een volwaardig digitaal leven kunnen gaan leiden. Zie recent de lovende woorden van Rupert Murdoch.

Toch daalt de verkoop van tijdschriften op de iPad hard, zo valt te lezen in een artikel in de LA Times. De verkoop van de iPad versie van Wired daalde van meer dan 100.000 in juni, naar 31.000 gemiddeld van juli tot september, en naar rond de 22.000 in oktober en november. Vanity Fair ging in dezelfde periode van 10.500 naar 8.700. Glamour: van 4.301 naar 2.775. En dit terwijl het aantal iPad bezitters snel stijgt. Het gaat maar om cijfers van enkele tijdschriften en de daling heeft vast te maken met nieuwsgierigheid van de beginnende iPad bezitter. Maar dat lijkt me niet de enige oorzaak.

Ik lees verschillende tijdschriften en kranten op de iPad. Met de kranten gaat dat prima. Ik ben erg tevreden over de NRC en Volkskrant (zolang de laatste maar niet geld gaat vragen aan abonnees). Beide kranten maken deel uit van mijn dagelijks ritme. Bij tijdschriften ligt dat anders. Ik heb de laatste maanden verschillende digitale tijdschriften aangeschaft, o.a. Elsevier, Wired, Vrij Nederland, Project, Oor. Ik merk dat ik ze vaak grotendeels ongelezen laat: ik open ze bij aankoop maar keer daarna niet terug. Dat is bij een papieren tijdschrift anders: het slingert rond in slaapkamer of toilet of op de keukentafel. Of het ligt in de lectuurbak. Steeds kom je het weer tegen en lees je weer een stuk. Dat motiveert tot een vervolgaankoop.

Bij digitale tijdschriften vergeet ik nogal eens dat ik ze aangeschaft heb. Ik mis op het iPad startscherm een lectuurbak waar alle tijdschriften overzichtelijk bijelkaar liggen. Zoiets als de iBook boekenkast, maar dan voor tijdschriften. Gevolg is dat grote stukken ongelezen blijven. De kans dat ik het tijdschrift nog een keer aanschaf neemt daarmee af.

Er zijn vast nog meer oorzaken van de daling in de verkoop van digitale tijdschriften. Het format van iPad tijdschriften is soms onhelder, soms te traditioneel, en het varieert nogal tussen tijdschriften. Soms ook zijn de aankoopprocedures niet helder (zo kocht ik per ongeluk tweemaal de Oor). Maar het gemis van een lectuurbak spring er bij mij uit. Een iPad lectuurbak is vast lastig te organiseren wanneer je de tijdschriften van verschillende aanbieders betrekt. Maar het zou bij mij zeker helpen om mijn aankoop van iPad tijdschriften op peil te houden. Misschien lukt het Google met een eigen kiosk?

Dit bericht is geplaatst in Customer Media, iPad, Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Waarom daalt de verkoop van iPad tijdschriften?

 1. Peter Pellenaars schreef:

  Ik heb dezelfde ervaring als beschreven in dit artikel. NRC lees ik wel trouw, maar tijdschriften ‘slingeren’ ergens rond op mijn iPad.
  Vanochtend trouwens een vergelijkbaar artikel gelezen met nog wat meer argumenten waarom het niet echt opschiet met tijdschriften op de iPad => http://www.mondaynote.com/2011/01/02/ipad-publishing-time-to-switch-to-v2-0/

 2. Peter Kerkhof schreef:

  @peter Dank voor de link, leuk stuk!

 3. Bram schreef:

  Interessant onderwerp. Er zijn denk ik meerdere oorzaken te noemen, bijvoorbeeld het aantal edities dat wordt uitgegeven en hoe dit onder de aandacht wordt gebracht. Je kan er namelijk niet vanuit gaan dat iemand een app, waarin alleen het magazine staat, dagelijks gaat gebruiken. Je moet extra functionaliteiten toevoegen, veel gebruik van de app moet leiden tot conversie, sales van het e-magazine. Op Nederlands gebied ben ik dan ook wel benieuwd naar de ontwikkelingen bij de Viva app, een combinatie van het blog, het forum en het magazine. Zij richten zich tevens op een doelgroep die veel magazines kopen, vrouwen.

  Kijken we naar de iPad app van Wired; deze werd bij lancering enorm gehypt, iedereen moest het downloaden. Vervolgens werden de eerste reviews geplaatst (iets wat je bij een papieren magazine niet snel tegenkomt). Deze reviews zijn niet echt lovend en zullen de verkoop zeker niet stimuleren (mensen gaan twijfelen, is dit het geld wel waard?):
  “Junk!
  by Christopher Fluke

  Worthless piece of junk. almost 1/2 a gig for what, a reformatted version? No easy background downloading? No viewing while downloading? I just paid $20 for TWO FULL YEARS of the paper version. $3.99 an issue for some fancy reformat? I don’t think so. None of this magazine companies get it other then Zinio, who only provides an exact replica of the print version but at least at the subscription rate. If you expect us to pay a premium, MAKE SURE THE CONTENT IS WORTH IT!

  Don’t waste your money on this.
  …More
  What, no subscriptions?
  by byron426

  That’s not wired, it’s tired!
  Restore Failed!!
  by Bring Back My Money

  Some issues have broken texts so I tried restore all…..But Only one recent issuue is restored..
  Wher’s my 5(or 6?) issues already purchased???? Everyone should note that restore means delete and throw away your momey.”

  Ik denk dat het sowieso te vroeg is om conclusies te trekken. Bij lancering zullen het aantal downloads hoger zijn dan de periode erna. Vaak wordt de eerste editie gratis aangeboden met de hoop dat lezers blijven. Waar het om gaat is of je een stabiele afname over een langere periode kan realiseren. Dat vereist een stuk strategie.

  @Peter hoe denk jij dat uitgevers hiermee om moeten gaan? Zijn er tips om de verkoop van het e-magazine in apps te stabiliseren?

 4. ankie straathof schreef:

  Ik lees dezelfde reacties iPad en kranten/tijdschriften móeten content (personalised) gemak en toegevoegde waarde hebben tov traditionele opties. Dat is helaas nog niet. Als je interesse hebt in byvoorbeeld politiek, wijn en social media dan móet het tijdschrift je attenderen dat er een speciaal artikel is dat je móet lezen. Mogelijkheid geven om extra achtergrond info te krygen door bronartikelen, internetlinks, nationaal archief. Mogelijkheden bieden om zelf te archiveren op bijv delicious. IPad zou personal archiveren, info op net, zoals forum, blogs enz kunnen aanbieden. Extra services, dynamische content afgestemd op individu en op basis van gebruik en lerend vermogen adviseren. Dat zal de kans van succes bepalen. We staan slechts aan het begin

 5. Peter Luit schreef:

  Het heeft volgens mij ook te maken dat tijdschriften apps vanuit en PDF workflow weliswaar verrijkte content krijgen toegediend, maar (nog) niet zijn ingericht op interactie via filters en/of push-notifications.

  Dat betekent dat de ‘app’ mij niet attendeert op (breaking)-news, waardoor ik de app weer ga gebruiken. dat is bij vele andere (veelal online-only) bronnen wel het geval, maar vereist een geheel andere bouw van de app, namelijk een app die native een 24/7 connectie met het CMS kan onderhouden.

  Tijdschriften apps hebben die opzet in beginsel niet, omdat ze door een paar fabrikanten van software zijn verleid tot een PDF worfklow met wat ‘tablet features’. Is redelijk snel in te richten, is derhalve niet al te kostbaar, maar mist de basis van hetgeen we eigenlijk met een 24/7 plaats onafhankelijke tablet zouden kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *