Social media gebruik door Europese communicatie professionals

De European Association of Communication Directors (EACD) heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van social media voor Europese communicatie professionals. Aan het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van St. Gallen deden 1383 communicatieprofessionals mee uit 30 verschillende Europese landen. Het onderzoek levert een boeiend beeld op van een snel toenemende inzet van social media. Tegelijk lijkt deze inzet meer te leunen op individueel enthousiasme dan op een goed doordacht beleid. Enkele bevindingen uit het rapport:

  • Social media worden door vrijwel alle deelnemers wel eens ingezet maar nog niet sinds lang. Tweederde doet dit pas sinds 2 jaar. De meeste activiteit is gericht op het monitoren (72%), meer dan de helft is actief aanwezig in social media (57%) en gebruikt social media om relaties op te bouwen met stakeholders (53%). Voor 57% is het gebruik van social media belangrijk in het werk. Het gebruik van social media zal in de komende jaren toenemen, stelt 69%.
  • Men is positief over het gebruik van social media: 61% stelt dat “Social media helps to connect better to my audiences” en ook 61% vindt het fun om met social media te werken. 59% heeft het gevoel dat de eigen positie op de arbeidsmarkt verbetert door het werken met social media.
  • Een kwart van de respondenten kan getypeerd worden als “social media enthusiast”. De groep is iets jonger dan gemiddeld maar bezet vaker hoge posities (40% is chief communication officer). Deze intensieve gebruikers van social media beleven meer plezier aan hun werk, vooral door de mogelijkheden om direct met anderen te communiceren. Het professionele gebruik van social media is overigens veel minder leeftijdsafhankelijk dan het privé gebruik.
  • Hoe meer ervaring, hoe minder de angst voor social media. Die angst valt trouwens mee: op de vraag “Social media is somewhat intimidating to me” antwoordt niet meer dan 8% instemmend.
  • Social media draagt voor veel communicatieprofessionals bij aan informatie-overload: 54% geeft aan dat er veel meer informatie beschikbaar komt dan verwerkt kan worden en 40% ervaart een hogere werkbelasting.
  • Relatief weinig organisaties (een op drie) hebben beleid geformuleerd met betrekking tot de inzet van social media. Slechts 15% heeft een social media crisis plan klaarliggen. De inzet van social media is vaak ad hoc. Ook wordt het gebruik van social media lang niet overal goed ondersteund: 43% heeft het gevoel dat de organisatie het gebruik van social media ondersteunt. Het gebruik van social media lijkt ook niet geëist te worden vanuit de organisatie: slechts 19% zegt dat de leidinggevende het gebruik van social media eist.

Het rapport bevat nog veel meer interessants en is hier te downloaden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Onderzoek, PR 2.0, Social media met de tags , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Social media gebruik door Europese communicatie professionals

  1. Pingback: Tweets that mention Social media gebruik door Europese communicatie professionals | Dr. Peter Kerkhof -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *