Persoonlijk werkt beter in social media. Ook voor docenten.

Maak het persoonlijk, dan werkt het beter. Dat is kort gezegd wat wij in de meeste van onze onderzoeken naar communicatie in social media vinden. Een persoonlijke manier van communiceren (bv. door in de ik-vorm te schrijven) zorgt ervoor dat een bedrijf wordt ervaren als menselijker en als meer betrokken bij klanten. Dit draagt vervolgens bij aan de geloofwaardigheid van een bedrijf, los van wat er inhoudelijk gecommuniceerd wordt (een paper hierover hebben we vorige maand ingediend bij een tijdschrift). Het werkt in social media crisiscommunicatie, het werkt in webcare.

In een onderzoek (dank voor de tip, @majikthijs) naar de geloofwaardigheid van docenten door Kirsten Johnson (Elizabethtown College, USA) werd gekeken of ook docenten geloofwaardiger worden wanneer ze op een persoonlijke manier twitteren. Uit eerder onderzoek bleek dat self disclosure door docenten bijdraagt aan geloofwaardigheid: studenten waarderen het wanneer een docent iets van zichzelf laat zien. De vraag is of dit ook werkt via een twitter account.

In het onderzoek kregen drie groepen deelnemers een fictief twitteraccount te zien van een docent. Deelnemers in Groep 1 kregen alleen maar sociale tweets van de docent te zien (bv. over de hond, of over de dochter). Groep 2 kreeg een mix van sociale en inhoudelijke (vakgerelateerde) tweets te zien, Groep 3 kreeg alleen maar inhoudelijke tweets te zien. De ervaren geloofwaardigheid van de docent was hoger in de groep die alleen maar sociale tweets te zien kreeg dan in de groep met de inhoudelijke tweets. De tussengroep week niet af van beide andere groepen.

Niet alleen voor bedrijven, ook voor docenten (of wetenschappers) geldt dus: maak je social media communicatie persoonlijk, dan werkt het beter. Dat gezegd hebbende: nu even naar C1000 om kattenvoer te halen. Het gehele onderzoek is trouwens hier te vinden.

Dit bericht is geplaatst in Authenticiteit, Hoger onderwijs, Onderzoek, Social media, Twitter, Webcare met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Persoonlijk werkt beter in social media. Ook voor docenten.

  1. Laura schreef:

    Hartstikke interessant (vooral dat kattenvoer;)), maarre … hoe kan er een verschil zitten tussen social updates en zakelijke updates, maar dat de tussengroep niet afweek van beide andere groepen?

    De abstract achter de link is wat duidelijker, maar het zijn helaas dit soort zinnetjes waardoor we met z’n allen denken dat je buitengewoon veel spierballen krijgt van spinazie 😉

  2. Peter Kerkhof schreef:

    @laura dat kan, stel het gemiddelde van de zakelijke updates is 4 (op een schaal van 1 tot 7), en van de sociale updates 6, en van de tussengroep 5. Alleen het verschil tussen zakelijk en sociaal is dan groot genoeg (2 punten) om significant te zijn. Je krijgt dus toch echt meer geloofwaardigheid van de sociale updates. Maar het is altijd goed om de originele bron te lezen (leren wij ook aan onze studenten), daar heb je gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *