Een sabbatical jaar: dag 1

Een merkwaardige ervaring op deze eerste schooldag in Amsterdam. Nadat ik vanochtend de kinderen naar school bracht ben ik niet zoals gebruikelijk naar de VU gefietst, maar in plaats daarvan weer naar huis. Dag 1 van mijn sabbatical aan de VU is begonnen. Verplichtingen in onderwijs en bestuur komen in een academisch sabbatical jaar te vervallen, onderzoekstaken blijft over. Vooral het wegvallen van bestuurlijke verantwoordelijkheden is in mijn geval belangrijk, na jarenlang in verschillende hoedanigheden bestuurd te hebben, de laatste tijd als hoofd van de afdeling communicatiewetenschap. Een sabbatical jaar biedt de kans om papers te schrijven en in te dienen, om nieuwe onderzoeksprojecten op te zetten, om te lezen, te verdiepen, kortom om je weer onderzoeker te voelen.

Mijn donderdagen aan de UvA lopen dit jaar gewoon door. Die zullen de komende tijd vooral in het teken staan van mijn oratie voor de leerstoel Customer Media op 3 november. De komende twee maanden heb ik ruim de tijd om te schrijven over hoe customer media ontwikkelen: steeds meer digitaal, steeds meer sociaal, steeds meer crossmediaal.

Sociale media zijn natuurlijk de rode draad van dit jaar. Genoeg te lezen in ieder geval. Ik zag net dat er in de eerste 8 maanden van 2011 alleen al in de tijdschriften die ISI genoteerd zijn (in het algemeen de meest geciteerde en gewaardeerde wetenschappelijke tijdschriften) 558 artikelen verschenen waarin sociale media genoemd worden. In 2010 waren dat er in totaal 628, in 2009 387, in 2008 199, en in 2007 nog maar 75. Een snel groeiend veld.

Al met al ook genoeg stof om te bloggen en te twitteren ook dit jaar. Ook tweets en blogposts kosten tijd en focus, merkte ik in de afgelopen maanden.  Daarvan heb ik wat meer, de komende tijd. Hoewel: ook een sabbatical jaar heeft deadlines. Vandaag meteen al de eerste: een presentatie voorbereiden voor het symposium waarmee de 15e verjaardag van SWOCC gevierd wordt. Aan de slag….

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Één reactie op Een sabbatical jaar: dag 1

  1. Bo van Grinsven schreef:

    Ik ben erg benieuwd hoe dag 2 eruit gaat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *