Geloofwaardigheid in customer magazines en sociale media

Gisteren sprak ik op het Customer Media Congres (verslag, en nog een verslag) in Haarlem over de geloofwaardigheid van informatie in customer magazines. Een onderzoek onder NUON leden (met MediaTest en NUON) laat zien dat klanten die de Seizoensgids ontvangen positiever zijn over NUON als leverancier van betrouwbare informatie over energiezaken dan een controlegroep die het blad niet ontvangt (zie ook de vorige blogpost).

Ook het afstudeeronderzoek van Marjolein van der Kolk komt aan bod. Zij deed onderzoek naar de geloofwaardigheid van informatie in een customer magazine. Een artikel uit Mijn Geld (een tijdschrift van de ING) werd met hulp van MediaPartners (de makers van Mijn Geld) in een Elsevier lay-out gegoten om te kijken of hetzelfde artikel even geloofwaardig zou zijn in een publieksblad als in een customer magazine. Een belangrijke vraag in een tijd waarin branded content steeds meer deel uit gaat maken van de media-mix van bedrijven. Belangrijkste bevinding was dat het voor de geloofwaardigheid van het artikel (dat ging over hoe ouders hun kinderen fiscaalvriendelijk kunnen helpen bij een hypotheek) niet uitmaakt of het in de Elsevier staat of in Mijn Geld. Het maakte wel uit of in het artikel een ING medewerker of een financieel journalist aan het woord kwam (er werden verschillende versies van het artikel gemaakt): het artikel met de financieel journalist werd geloofwaardiger gevonden, maar alleen door niet-klanten van ING en vooral wanneer deze journalist in de Elsevier aan het woord kwam. Voor ING klanten was het artikel niet minder geloofwaardig wanneer iemand van de ING aan het woord kwam.

Conclusie: goed gemaakte content is geloofwaardig, ook als het van een bedrijf komt, en kan de geloofwaardigheid van een merk ten goede komen. De presentatie staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Content Marketing, Customer Media, Onderzoek, Social media, Tijdschriften. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *