Een social media revolution in Egypte?

Kunnen we de Egyptische opstand van een jaar geleden in Egypte betitelen als een social media revolution? Die vraag was aan de orde bij de Talmalezing die ik begin dit jaar samen met collega Jan Abbink aan de faculteit Sociale Wetenschappen aan de VU verzorgde.

In het kort betoog ik dat social media zeer aanwezig waren in de berichtgeving van de internationale nieuwsmedia, dat zich onder de demonstranten bovenmatig veel Facebook-gebruikers bevonden, en dat deze demonstranten bovendien aangeven dat Facebook het medium is geweest dat hen met meest heeft aangezet om mee te doen aan de demonstraties op het Tahrir plein. Iedereen, van de demonstranten tot en met Mubarak, Obama de New York Times liet ten tijde van de opstand merken social media zeer belangrijk te vinden. Alleen al daardoor hebben de updates invloed. Dat maakt de opstand nog geen social media revolution, maar wat er uit onderzoek nu bekend is laat wel een rol van betekenis zien voor social media.

De lezing is hier te vinden, (mijn bijdrage begint op p. 19).

Dit bericht is geplaatst in Facebook, Onderzoek, Protest 2.0, Social media, Twitter met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *