Mediawijsheidprogramma’s werken

Het is lastig om nog een domein in ons leven te vinden waarin media geen rol spelen. Media zijn alom aanwezig: we consumeren wat de massamedia ons voorschotelen en we produceren zelf massaal media-inhoud op internet. Een goed begrip van de werking van media helpt om media-inhoud te kunnen plaatsen en te nuanceren, helpt om negatieve effecten van bv. alcoholreclame tegen te gaan, en helpt om verstandig om te gaan met de nieuwe rol van media-producent die we dankzij internet en sociale media sinds kort allemaal hebben. Dat de roep om het bijbrengen van mediawijsheid aan vooral jongeren  steeds luider klinkt is in dat licht goed te begrijpen.

Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van mediawijsheid en niet iedereen is overtuigd dat het werkt (zie bv. http://lindaduits.nl/2010/03/mediawijsheid-gevaarlijk/ voor een kritische beschouwing). Met betrekking tot de vraag of interventies gericht op mediawijsheid werken verscheen deze maand in Journal of Communication een meta-analyse van 51 onderzoeken naar interventies die tot doel hadden om mediawijsheid te vergroten. Een meta-analyse is een statistische methode om van een grote groep onderzoeken te bepalen wat de gemiddelde effecten zijn.

De gemiddelde effect grootte (Cohen’s d) was .37, wat we een “medium” effect zouden kunnen noemen. Het effect varieert afhankelijk van wat er gemeten wordt: zo is kennis gemakkelijker te beïnvloeden dan gedrag. Opvallend is dat op alle domeinen waarnaar gekeken is in de 51 onderzoeken gemiddeld positieve effecten werden gemeten. Die effecten werden groter naarmate de programma’s uitgebreider waren, en naarmate er minder verschillende onderdelen deel uitmaakten van het mediawijsheid programma: effectieve programma’s hebben meer sessies met minder verschillende onderwerpen. Opvallend was dat het niet veel uitmaakt of het programma werd uitgevoerd door professional of door een (getrainde) peer. Waar professionals effectief kunnen zijn door hun kennis, kunnen leeftijdsgenoten doordat het gemakkelijker is om zich met hen te identificeren.

Jeong, S.-H., Cho, H., & Hwang, Y. (2012). Media literacy interventions: A meta-analytic review. Journal of Communication. doi:10.1111/j.1460-2466.2012.01643.x

Dit bericht is geplaatst in Communicatiewetenschap, mediawijsheid, Onderzoek, Social media met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *