Sociaal kapitaal en twitterende celebrities

(eerder gepost op acsm-vu.nl). De opgetelde waarde van je sociale relaties vormt je sociaal kapitaal. Die sociale relaties, en dus je sociaal kapitaal, bevinden zich voor een steeds groter deel online, op microblogs als Twitter of op een zakelijk netwerk als LinkedIn.

De mate van offline sociaal kapitaal waarmee iemand Twitter binnenkomt bepaalt sterk het gedrag dat iemand vervolgens gedraagt op Twitter, zo blijkt uit een studie van vier onderzoekers uit China en Hong Kong (Ye, Fang, He & Hsieh, 2012). Zij stellen dat sociaal kapitaal op Twitter twee bronnen heeft: activiteit binnen Twitter en het sociaal kapitaal dat uit de “echte” wereld is meegenomen. Dit laatste varieert sterk: Barack Obama neemt bij zijn eerste tweet meer offline sociaal kapitaal mee naar Twitter dan de gemiddelde Nederlandse scholier die een Twitter account opent. Dat is meteen te merken in het aantal volgers nog voordat de eerste tweet geschreven is.

De onderzoekers bepaalden het offline aanvangskapitaal door middel van het aantal hits op Google. Dat is natuurlijk merkwaardig, zo geven de auteurs zelf ook toe, maar we mogen aannemen dat er een sterk verband is tussen Google hits en offline sociaal kapitaal.

De auteurs vergeleken vervolgens een willekeurige steekproef van Twittergebruikers met een groep van 999 celebrities (de nummers 1–999 op Twitterholic). Het meegenomen sociaal kapitaal leidt bij de gemiddelde twitteraar, zo laat het onderzoek zien, op twee manieren tot sociaal kapitaal op Twitter: direct door een groter aantal volgers die de sociaal rijke twitteraar sneller weten te vinden (los van hoe deze zich online gedraagt), en indirect doordat degenen die  binnenkomen met een groot sociaal kapitaal actiever zijn. Maar dit geldt niet voor de celebrities. Het aantal volgers viel daar nauwelijks te voorspellen door te kijken naar het aantal tweets, naar hun Google hits en nog een aantal andere factoren. Ook was hun mate van celebrity nauwelijks voorspellend voor het aantal tweets.

In de communicatiewetenschap worden vaak twee theorieën tegenover elkaar gezet waar het gaat om sociaal kapitaal: rich-get–richer vs. compensatie. Rich-get-richer houdt in dat online sociale netwerken vooral profijtelijk zijn voor degenen die al een goed sociaal leven hebben. Compensatie houdt in dat degenen die het offline in sociaal opzicht niet goed doen, zich online gaan manifesteren en daar grote netwerken opbouwen. Ook dit Chinese onderzoek bevestigt dat de rijken rijker worden in social media. Het gaat alleen niet op voor de filthy-rich.

Ye, Q., Fang, B., He, W., & Hsieh, J. P.-A. (2012). Can social capital be transferred cross the boundary of the real and virtual worlds ? An empirical investigation of Twitter. Journal of Electronic Commerce Research13(2), 145–156.

Dit bericht is geplaatst in ACSM, Onderzoek, Social media, Twitter met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Sociaal kapitaal en twitterende celebrities

  1. Pierre schreef:

    Pat zegt:Hoi Gonne-Marieke,wat een mooie serie zet je hier neer! Gek toch eigenlijk, dat je op zo’n reatlief klein kerkhofje, zoveel verschillende mooie foto’s kunt maken. Er zijn er twee die er voor mij uitspringen: die donkere van het houten kruis en die van het kruis op het hekwerk (de laatste). Heerlijk om weer foto’s te zien van een dag waar ik hele goede herrinneringen aan heb!Liefs, Pat.

  2. http://www./ schreef:

    Works great. Brews coffee that has excellent taste (given some decent beans) and is hot. I got a small, fine strainer with a handle to keep the grounds out of the plumbing. I’m buying a house with money I save by busting my Starbucks habit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *