Van drie minuten social media tijd krijg je geen hoger tentamencijfer

Wie op google zoekt naar “Geef kantoorpersoneel social media-tijd” krijgt op dit moment bijna 9.000 zoekresultaten. De bron van dit bericht is een persbericht van jewebsitepromoten.nl van 28 oktober jl., waarin bericht werd over een onderzoek van twee masterstudenten Communicatiewetenschap van de VU. Martine Holman en Floris Veenendam, zo waren de namen van deze studenten. Zij hadden onderzoek gedaan en hadden op basis van dat onderzoek geconcludeerd dat slecht enkele minuten tijd op social media mensen productief maakt.

Over het onderzoek viel in het persbericht het volgende te lezen: “Het onderzoek werd eerst gedaan onder 142 studenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De studenten werden gelijk verdeeld over twee groepen en beide groepen volgden hetzelfde college van dezelfde docent. Tijdens het college van twee uur kreeg de eerste groep twee keer drie minuten de tijd om van social media gebruik te maken. De rest van het college was dat ten strengste verboden. Na het college kregen de studenten een toets over de inhoud van het gevolgde college. De toets werd ook afgenomen onder de tweede groep studenten, die geen regels meekreeg en daarom de social media gebruikte wanneer de studenten daar behoefte aan hadden. Het experiment had een verbluffend resultaat. De groep die duidelijke pauzes kreeg voor social media-gebruik scoorde op de toets gemiddeld 0,8 cijferpunt hoger dan de groep studenten die onder normale omstandigheden het college had gevolgd.”

Het onderzoek viel in goede aarde gezien de vele tweets en retweets, maar lokte ook veel negatieve reacties uit. Op de site van Powned viel te lezen “De nieuwe Stapels van deze wereld kunnen al aardig leuk nonsens uit hun grote duim zuigen”. Er werden ook verklaringen gezocht voor de nogal bijzondere bevinding dat een tentamencijfer bijna een punt hoger wordt door 3 minuten sociale media gebruik. Ontspanning, denken sommige reaguurders. Drie minuten yoga of TV kijken zou hetzelfde effect kunnen hebben.

Toen ik hoorde over het onderzoek vond ik het ook merkwaardig dat er geen verklaring voor het effect werd gegeven. Bijzondere claims vragen immers om bijzonder bewijs. Ook vond ik de kop van het persbericht merkwaardig: geef kantoorpersoneel social media-tijd. Het onderzoek was immers niet gedaan onder kantoorpersoneel maar onder studenten. Maar het merkwaardigste vond ik de bevinding zelf: bijna een punt erbij op een tentamen. Normaliter zou daar enkele dagen extra studeren voor staan, en in dit onderzoek zou dat bereikt worden met drie minuten op Facebook?

Mijn wantrouwen werd verder gevoed doordat onze facultaire voorlichters de twee VU studenten niet konden traceren. Ze staan niet ingeschreven bij Communicatiewetenschap en zelfs niet daarbuiten. Zouden ze dan misschien al afgestudeerd zijn? Niet bij Communicatiewetenschap in ieder geval. Raar was ook dat hun namen ook niet te vinden waren op Google. Na nog wat rondvragen heb ik een mail gestuurd aan het mailadres van Martine Holman dat in het persbericht stond: of zij inderdaad een VU student was, en wie haar dan begeleid zou hebben in dit onderzoek.

Het antwoord kwam een paar dagen later. Het onderzoek, aldus Dave (en niet Martine) was volledig uit de duim gezogen. Het maakte deel uit van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van media. Of ik, als expert op dit gebied, een reactie wilde geven, aldus Dave (zonder achternaam). Dat wil ik niet. Vandaag kreeg ik nog een mail van Dave (nog steeds zonder achternaam): de fout wordt gerectificeerd in een persbericht dat nog gaat volgen. De fout? Welke fout dan?

Ik weet niet zeker wat hier aan de hand is, maar ik neem aan dat iemand heel erg hard bezig is geweest met het promoten van de eigen website en daarbij misbruik heeft gemaakt van onze reputatie op het gebied van social media onderzoek. Het maakt nieuwsgierig naar de methoden die jewebsitepromoten.nl gebruikt wanneer zij de websites van hun klanten willen promoten. Dat zou mij zacht gezegd terughoudend maken in het gebruik maken van de diensten van jewebsitepromoten.nl.

Binnenkort dus blijkbaar een rectificatie, maar het kwaad is al wel geschied, getuige de 9.000 Google hits met onze naam erbij. Leugens laten zich lastig ontkrachten, zo blijkt uit serieus wetenschappelijk onderzoek. En dat in een tijd waarin wetenschappelijk onderzoek al genoeg onder vuur ligt. Hopelijk komen we met deze blogpost over de 9.000 hits heen, maar ik ben bang van niet. Voor al die bedrijven die met ingang van aanstaande maandag drie minuten social media aan hun personeel willen geven: wacht nog even tot er echt onderzoek naar gedaan is.

*edit: 19.000 moest 9.000 zijn, nog steeds substantieel… (dank, @naamval)*

* nogmaals edit: het aantal hits varieert, vanuit mijn google account krijg  ik 19.000 hits*

Dit bericht is geplaatst in Communicatiewetenschap, Social media. Bookmark de permalink.

2 reacties op Van drie minuten social media tijd krijg je geen hoger tentamencijfer

  1. Herbert Prins schreef:

    Dank voor het uitzoeken (ik zoek altijd naar de bron van een onderzoek). Ik zal jullie blijven volgen

  2. Herbert Prins schreef:

    Ik denk trouwens dat de verkoop van het zogenaamde SEO boek dat wordt aangeboden de directe aanleiding is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *